Post Image

MINDEN, AMIT TUDNI KELL A MAITLAND-FÉLE MANUÁLTERÁPIÁRÓL

Rúzs & Más / 2024-09-30

A Maitland-féle manuálterápia egy nemzetközileg elismert, hatékony módszer a mozgásszervi problémák, fájdalmak kezelésére, melyet számos fizioterapeuta használ világszerte. A kezelés során az adott páciens állapotát figyelembevéve specifikus fogásokkal, mobilizációs technikákkal dolgozik annak érdekében, hogy az ízületekben, izmokban helyreállítsa a természetes mozgástartományt és enyhítse a fájdalmat, illetve az idegek kezelésére is fókuszál.

A speciális fizioterápiás kezelési formát Geoffrey Douglas Maitland, egy ausztrál fizioterapeuta fejlesztette ki az 1900-as évek közepén. A módszer lényege az egyénre szabott kezelés a mobilizáció- és a manipuláció technikáinak kombinációján át az ízületek, izmok és idegek kezelése. Célja a fájdalmak csökkentése, a mozgástartomány növelése és egy együttműködésre alapozott, óvatos és finom mozdulatokkal történő kezelés, mely elősegíti a gyógyulást.

Vizsgálatok a kezelés megkezdése előtt

Ennek a fizioterápiás módszernek az alapja, hogy a kezelés megkezdése előtt a mozgásszervi problémákat alaposan, részletekbe menően diagnosztizálják és egy egyedi kezelési tervet építsenek ki a klinikai megalapozottságnak megfelelően. Azontúl, hogy az egyéni fájdalmas területekre összpontosít, fókuszt helyez a test egészére a reakciók és szükségletek alapján. Ez teszi lehetővé azt, hogy a módszert pontosan az adott beteg igényeihez igazítsák és a terápia a lehető leghatékonyabb módon segítse a páciens a mozgásszervi panaszok kezelése során.
A gyakorlatban ez úgy zajlik, hogy a fizioterapeuta állapotfelmérést, anamnézist készít a kórelőzmény és a jelenlegi állapot függvényében, melynek során megvizsgálja és feltérképezi a beteg korábbi és aktuális panaszait, a problémás területeket. Ezt követően fizikális vizsgálatokra is sort kell keríteni, melyekkel a terapeuta ellenőrzi az izmok rugalmasságát, az ízületek mozgástartományát, valamint a fájdalom helyét. Végül gyakran alkalmaznak különböző idegi vizsgálatokat, teszteket is, hogy pontosan meghatározható legyen a probléma oka. Ezeket együtt figyelembevéve készíti el a kezelési tervet, mely akkor lesz a legeredményesebb, ha nemcsak a tüneteket próbálják megszüntetni, hanem a probléma okának vetnek véget a kezelések által.

A módszer alkalmazásának hatékonysága

A Maitland-féle manuálterápia leginkább a következő problémák esetén lehet eredményes: gerincproblémák, idegei eredetű problémák, ízületi fájdalmak és merevség, izomfeszülés, sérülések, nyaki és derékpanaszok, de kisugárzó fájdalmak esetében is. A kezelés tehát hatékonyan alkalmazható mind az akut, mind a krónikus fájdalmak kezelésében annak érdekében, hogy a fájdalom enyhüljön, a mozgásfunkció javuljon és a beteg életminősége jelentősen megnövekedjen.

Kezelés időtartama és rendszeressége

A kezelés időtartama klinikánkként, valamint a páciens állapotától és igényeitől függően eltérő lehet, egy kezelés általában 45-60 perc alatt zajlik le. A Súlypont Ízületklinikán például a kezelések időtartama 50 perc, mely idő alatt különféle manuális tevékenységeket alkalmaznak, betanítják a személyre szabott tornát és megbeszélik a „házi feladatot” is.
A Maitland-kezelésre általában 2-3 hetente vagy havonta kell menni, de ez természetesen a korábban megállapított diagnózis, az aktuális állapot, valamint az igényeknek megfelelően változtatható. Fontos ezenkívül az, hogy a módszer alkalmazása során folyamatosan ellenőrizni kell, hogy a páciens hogyan reagál a beavatkozásokra és esetleg azok alapján korrigálni a korábban felállított tervet. Ez az interaktív megközelítés teszi lehetővé azt, hogy a kezelés hosszútávon hatékony legyen.

Ha ízület, izom vagy idegfájdalomtól szenved, akkor mindenképpen keressen fel egy erre szakosodott klinikát!

Kapcsolódó bejegyzések