MINDEN, AMIT A Q10 KOENZIMRŐL TUDNOD KELL
Sokat hallunk a Q10-koenzimről, itt mifelénk főként a bőrápolás kapcsán. Tudni véljük, hogy egy “energia vitaminról” van szó – de, hogy mi is ez pontosan és milyen jelentőséggel bír egészségügyi szempontból, arról nem tudunk eleget. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei minden fontos információt összegyűjtöttek számunkra a Q10-ről és annak pótlásáról, mivel többek közt szívünk egészsége szempontjából rendkívül jelentős vegyületről van szó!
Mi a Q10 és miért fontos?
A WHO adatai szerint a világ vezető halálokai közül a legnagyobb jelentőséggel és halálozási rátával a szív- és érrendszeri megbetegedések bírnak, összes esetszámuk évről évre növekszik. A Q10-koenzim (CoQ10, ubikinon) az emberi test alapvető vegyülete, de megtalálható az állatok, növények szöveteiben, sőt baktériumokban is. A Q10-koenzim segít a szív- és érrendszer egészséges működésének fenntartásában, szívelégtelenségben igazolást nyert a CoQ10 hiánya, mint rizikótényező. A CoQ10 számos fontos funkcióval rendelkezik az emberi szervezetben: a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, de sejtközi antioxidánsként is szolgál, semlegesíti a szabadgyököket ezáltal védve a sejteket (egyes tanulmányok szerint jóval erősebb hatású a közismert E-vitaminnál). Mindemellett ismert funkciója, hogy stimulálja egyes sejtek növekedését, valamint nélkülözhetetlen a szervezet és a sejtek anyagcseréjében. Bizonyos esetekben azonban a szervezet Q10 termelése csökken vagy egy betegség folytán megnő a felhasználás – ekkor indokolt és jótékony a Q10 pótlása külső forrásokból.
Hogyan tudjuk pótolni a Q10-et?
A szervezetünkbe Q10 a táplálékainkból, valamint az étrend-kiegészítőkből juttatható.
Az élelmiszerek közül az állati eredetű nyersanyagok CoQ10 tartalma a legjelentősebb, így a különböző típusú húsok és belsőségek (marha-, sertés-, baromfiszív és máj), valamint a hal CoQ10 tartalma meghaladja az 50 mg/kg mennyiséget. A tejtermékek jóval csekélyebb, míg egyes növények és növényi olajok számottevő Q10 tartalommal rendelkeznek. Jelentős forrásként megemlíthető a petrezselyem és a perilla (fekete csalán vagy kínai bazsalikom). A brokkoli, az avokádó, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. Sajnálatosan az egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök nagy része csekély CoQ10 tartalommal bír.
A táplálékkiegészítőket illetően a forgalomban elérhető formulák nagy részének molekulaszerkezete megegyezik az emberi szervezet által termelt endogén koenzim szerkezetével, így felszívódása és hasznosulása is optimális. A külsőleg szervezetünkbe juttatott CoQ10 nem gátolja vagy befolyásolja negatívan a szervezet saját Q10 termelését, mindemellett a plazmakoncentrációt megemeli, további energiát juttatva ezzel szervezetünknek az étrend-kiegészítőként ajánlható 20-30 mg-os anyagmennyiség. Magyarországon a CoQ10 étrend-kiegészítő formulája mellett már gyógyszerként is regisztrálva van (terápiás dózis – 100 mg felett).
Érdemes figyelni rá!
A CoQ10 – tudományos vizsgálatok eredményei alapján hasznosnak bizonyult szívelégtelenségben, magas vérnyomásban szenvedők esetében, mindemellett egyéb kórképek, szimptómák tekintetében is hasznos lehet. A CoQ10 szövetkoncentrációja az életkor előrehaladtával csökken. Egyes genetikai tényezők, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek (sztatinok, fibrátok) szedése esetén igen fontos a megfelelő bevitel, ellátottság. A CoQ10 kiegészítés 50 év feletti felnőttek számára sok szempontból előnyös lehet.
Tudtad?
A Q10-koenzimet a világon elsőként Fredrick L. Crane professzor és munkatársai tanulmányozták a Wisconsin–Madison Egyetemen 1957-ben. 1961-ben először Peter Mitchel professzor derített fényt az elektrontranszport láncban betöltött szerepére, koncepciójára, és ezért a felfedezéséért 1978-ban Nobel-díjat kapott.