DALLMAYR ÉLMÉNYAJÁNDÉKOK: ADVENTI TEA NAPTÁR ÉS MINŐSÉGI KÁVÉK
Az idei karácsony várhatóan más lesz, mint az eddigiek, az otthoni kényeztetés jegyében fog zajlani. A karácsonyi ünnepek meghittségét megélhetjük a családunkkal, otthonainkban, meleg takaróba bújva, kávés- vagy teáscsészével a kezünkben. Ehhez az élményhez kínál a Dallmayr olyan kiváló minőségű termékeket, amelyeket ajándékba is adhatunk, akár eleve a megajándékozotthoz rendelve a kávéval, teával megrakott csomagot. (Ajándék tippjeinket a cikk végén találod!)
A több mint 300 éves Dallmayr termékei már hosszú évek óta elérhetők Magyarországon is a nagyobb áruházakban és boltokban és online. A www.dallmayrkave.hu a teljes kínálattal várja a vásárlókat, ahol – a cég központjához, a müncheni Dallmayr csemegeüzlet múltjához méltóan – a szemes kávétól a kapszulás változatig, a különböző keverékektől, a termőterület szelektált single origin kávékig, a világostól a sötétebb pörkölésű kávéig minden formában megtalálhatóak a – német megbízhatóságot és igényességet garantáló – Dallmayr kávék, valamint különleges teák.
A Dallmayr sztori
A cég gyökerei 1700-ig nyúlnak vissza, amikor egy Christian Reitter nevű müncheni kereskedő megnyitotta üzletét, amelyet 1870-ben átvett a névadó Alois Dallmayr. A céget (az épületet és benne az üzletet) Alois 25 év után eladta Anton Randlkofernek, akinek korai halála után annak özvegye, Therese vett át, és irányított nagy sikerrel. Üzleti érzékének és a társadalmi kapcsolatok kialakításában mutatott tehetségének köszönhetően a Dallmayr csemegeüzlet Európa egyik legjobb csemegeüzletévé vált, amivel elnyerte annak lehetőségét, hogy a bajor királyi házon kívül még további 14 európai uralkodói udvarnak szállíthasson.
A müncheni üzlet megállíthatatlanul fejlődött és egyre impozánsabb lett. Therese számos szokatlan innovációt hajtott végre: ő volt az első, aki banánt importált Németországba, valamint mangót és licsit rendelt Kínából. 1912-re az eredeti üzlet duplája nőtt, fényreklámok hirdették a Dallmayr márkát és a cég közel 70 alkalmazottat foglalkoztatott.
A sikert azonban beárnyékolta a világháború és az azt követő világégés, a luxuscikkek piaca összezsugorodott. Éppen ezért Randlkoferék újabb irányba nyitottak, Hermann Randlkofer döntése alapján a kávékereskedelem mellett döntöttek.
1933-ban, az akkor még csak 19 éves Kornad Werner Wille brémai kávészakértő teremtette meg az alapokat, létrehozta a kávéra szakosodott részleget a Dallmayr-en belül, amely először csupán a csemegeüzlet egy külön részlegének indult. Wille maga vásárolta meg a nyers kávét, amit az ő felügyelete alatt pörköltek. Megszületett a Dallmayr Kaffee.
A háború utáni lesújtó állapotokból Wille és Randlkofer együttesen húzták ki a céget, az 50-es évekre nem csak az üzlet portálja újult meg, hanem újra szárnyalni kezdett a csemegeüzlet és a kávéértékesítés is. A fejlesztések azonban nem álltak le, a Dallmayr a német piacon elsőként reagált a piaci igényekre, beszállítójává vált a BMW-nek, amely Amerikából behozott kávéautomatákat helyezett el alkalmazottai kiszolgálására. Ma már több mint 40 000 Dallmayr automata található Németországban, Svájcban, Ausztriában és Kelet-Európában.
A vállalat fejlődése azóta is töretlen. A Randlkofer és Wille leszármazottak által közösen vezetett cég a fejlesztések mellett a bővítésre is gondolt. 2006-ban az egykori csemegeüzlet rekonstrukciója idején létrehozták a Dallmayr éttermet, valamint megnyitott a Café-Bistro Dallmayr, amit 2014-ben a Dallmayr Akadémia követett.
Dallmayr-kávé
A családi vállalkozásként üzemelő Dallmayr hisz a kiváló minőségű alapanyagban. Ebben rejlik a Dallmayr-kávé titka is: a legjobb termőterületekről származó kávékat vásárolják fel, amelyeket a saját pörkölőüzemükben, a München melletti giesingi létesítményükben pörkölnek meg.
A világ számos pontjáról származó nyerskávék esetében a Dallmayr nem csupán a minőségre törekszik, hanem olyan családi vállalkozásokat keres partneréül, akikkel szorosan együttműködve tudja alakítani a kávékínálatát. A farmerekkel a Dallmayr szakemberei folyamatosan tartják a kapcsolatot, szakértőik rendszeresen ellátogatnak a termőterületekre, ellenőrzik a minőséget és valós támogatást nyújtanak a Dallmayr-rel együttműködő partnereiknek.
Az érett, gondosan válogatott kávészemről a kávécseresznyét mosással távolítják el, a fermentáció így nem az erjedő gyümölcshússal együtt történik, azaz a kávé ízjegyei is teljesen mások lesznek. Az eljárás pénz- és időigényes, ellenben a kávét így érik a legkevésbé negatív hatások az előkészítési fázis során. A Dallmayr blendjeinek összeállítása ezek után kezdődik. A bevált és megszeretett ízprofilt kell az adott év terméséből kihozni, ez a Dallmayr szakértőinek a dolga. Az egyszerűnek tűnő feladat azonban hatalmas szakértelmet, türelmet és rengeteg kóstolást igényel, hogy a végén – az eltérő évjáratokból – a megszokott minőségű és ízprofilú Prodomo vagy Crema d’Oro blend megszülethessen.
Ajándék tippek:
Dallmayr Capsa Gran Verde Lungo Classico Bio kávékapszula
Az aluminimumtól mentes, komposztálható alapanyagokból készülő, kapszulákban a perui hegyvidékről származó, BIO és Fairtrade kereskedelem által tanúsított, 100% Arabica kávé található. A közepes pörkölésnek köszönhetően kivehetők a kávé gyümölcsös ízjegyei és enyhe savassága.
Dallmayr Espresso Monaco őrölt kávé
100% Arabica kávé, amely kitűnő ötvözete az olasz eszpresszónak és a tipikus német kávénak. A kiegyensúlyozott ízvilágú kávé magában hordozza a tökéletes Dallmayr aromát, miközben a legjobb olasz kávékat idézi meg. Presszógéppel, vagy „kotyogós” kávéfőzővel készítve ideális.
Dallmayr Adventi teapiramis válogatás kalendárium
A Dallmayr kitűnő teáiból készített igényes válogatás, az adventi időszakban tökéletes ajándék. A cég kedvelt teáit felvonultató kalendárium 24 napon keresztül ajándékoz meg a Dallmayr teák nyújtotta minőséggel. A teapiramis ötvözi a kiemelkedő minőségű szálas teák és a praktikus filteres változatok legjobb tulajdonságait.
Dallmayr Crema d’Oro szemes kávé
A Dallmayr 100% Arabica kávékból készített blendje, harmonikusan lágy ízjegyeit nem csak a minőségi alapanyagoknak, hanem a szakértő pörkölésnek köszönheti. Eszpresszóként, cappuccino-ként, vagy latte macchiato-ként egyaránt tökéletes. Automata kávéfőzőkhöz ideális választás.