GOMBÁS RIZOTTÓ FEKETEERDEI SONKÁVAL ÉS ÚJHAGYMÁVAL
Imádok inspirálódni másoktól. Ezt a receptet most egy igazi “nyári limonádé” könyvből merítettem.
Olvassátok el, érdemes!
Barna csiperkés – rókagombás rizottót csinàltam fekeerdei sonkával és újhagymával.
Hozzávalók 3 személyre:
25 dkg kerek szemű rizs
1 liter húsleves alaplé
1 dl jó minőségű fehérbor
15 dkg rókagomba
25 dkg barna csiperke
2 szál újhagyma
10 dkg fekereerdei sonka
3 dkg vaj
2 ek reszelt parmezán
Só, bors, kakukkfű
2 ek olaj
A húsleveskockákat felfőzzük és melegen tartjuk. A gombákat megmossuk, a csiperkét cikkekre vágjuk, a rókagombát (attól függ mekkorát kapunk) feldaraboljuk a szeletelt csiperkéhez hasonló méretűre.
Az újhagymákat vékonyra felkarikázzuk, a fehér részt megfuttatjuk olajon, rádobjuk a rizst és 2-3 percig pirítjuk. Majd rámerjük az első merőkanál levest. Lassú tűzön kevergetjük, míg majnem elfő róla a leves, újabb merőkanállal merünk rá és folytatjuk a kevergetést. Ezt háromszor megismételjük, majd jöhet rá a gomba. Újabb húsleves és kevergetés. Ez most tovább tarthat mert a gomba is levet ereszt, azt is el kell főzni.
Lassú folyamat, legyünk türelmesek. 30-35 perc is lehet.
Most jöhet bele a bor, a kakukkfű, bors és só. Kevergessük lankadatlanul. A folyamatos forgatástól a rizsszemek felúletéről leoldódik a keményítő és ettől lesz tipikusan “mázgás” a rizottónk.
Ha a bor is elfőtt, kóstoljuk meg mennyire kemény a rizs. Ha még igen, húslevessel még öntögethetjük. Elvileg az 1 liter húslevest fel kell vegye majdnem teljesen.
Ha teljesen megpuhult a rizs, mehet bele a vaj, a vékony csíkokra vágott sonka, a parmezán és legvégül az újhagyma zöldje.
Még egy összerottyantás és tálalható.
Jó étvágyat mindenkinek!