ÚJ, DESSZERTEK-IHLETTE ÍZESÍTETT KÁVÉK A NESPRESSO-NÁL
Nem tudom, mások is így vannak-e vele, de nálunk amióta a négy fal közé szorultunk, dupla mennyiségű kávé fogy. Végül is logikus, mert amit eddig a munkahelyünkön vagy meetingek alkalmával ittunk meg, azt most ugye itthon isszuk. Kedvenc italunkat igyekszünk minél változatosabban elkészíteni – latte, capuccino és presszó rengeteg tejhabbal is játszik – hogy egy kicsit megidézzük a hiányzó kávéházi élményeket. Épp ezért nagyon megörültünk a Nespresso ízesített újdonságainak, amelyeket különféle rafinált francia desszertek ihlettek.
S hogy honnan jött az ihlet? A XVII. századtól sorra nyíltak kávéházak, a sikkes találkozóhelyek Európa nagyvárosaiban, az elsők között a Ruszwurm Budapesten, ezután pedig az 1800-as évek végén, a Monarchia idejében sokasodtak meg, ekkor nyílt a New York, a Hadik, a Centrál és a Gerbeaud is. „A cukrásztermékek és a kávé mindig kéz a kézben jártak a kultúránkban. Míg eleinte inkább a kávé inspirálta a süteményeket, ma már azt is megkóstolhatjuk milyen egy igazán kényeztető „desszert-stílusú kávé”. – válaszol kérdésünkre Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete.„Az új Barista Creations kávékat úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangot teremtsenek a kávé pörkölt karaktere, a természetes ízesítés és a tej édeskés íze között.”
Vanilla Éclair kávé: egy bársonyos espresso, amelyet az elegáns vaníliaíz tesz igazán különlegessé.
Caramel Crème Brûlée kávé: karamellás ízével lágyítja a latin-amerikai Arabica kávék pörkölt ízjegyeit, és a kávé gazdag, krémes textúrája édessé varázsolja az egész napot.
Cocoa Truffle kávé: a kakaó és az espresso pirított gabonás aromáinak keveredése étcsokoládés trüffelre emlékeztet.
Mihályi László, Magyarország egyik leghíresebb cukrásza, a váci Mihályi Patisserie tulajdonosa a három új ízről a következőket árulta el: „A francia cukrászok rég tudják, hogy a kávéhoz jól megy az Éclair, ami eredetileg is egy égetett tészta selymes kávékrémmel párosítva. Remekül működik a sült „tésztássága” a kávékrémmel. A créme brûlée a világ legkrémesebb krémje; a kávé és a créme brûlée tökéletes párosítás, és akkor még nem említettük a karamellt, a roppanós karamellizált cukrot a krém tetején! A kávékollekció harmadik tagja a trüffel, amiből számtalan variáció létezik. Itt a kakaóbab íze és a kávé tökéletes egymásra találásáról beszélhetünk, amelyben a csokoládé kibővíti az állagok és textúrák skáláját”.
Márkosi Balázs azt is elmondja, hogyan jöttek létre ezek az ízek, mit fognak találni bennük az ínyencek. „Az új kávék alapját közép- és dél-amerikai kávékból készítettük el. A pörkölésnél és a kávészemek kiválasztásánál is arra törekedtünk, hogy a kávéból kihozzuk a természetes édességet, ehhez a Latin-Amerikában elterjedt Bourbon kávéfajta lett a tökéletes alap, melyet ha világosra-közepesre pörkölünk, akkor süteményes, szinte piskótás ízvilágot produkál. Jellegzetessége még, hogy rendkívül telt, krémes érzetű. Első kóstolásra – akár feketén is – azt vehetjük észre, hogy szinte eltűnt a kávéból a gyümölcsösség, ugyanakkor édeskésebb, teltebb, a textúrája pedig krémesebb. Az alapkávé a természetes vanília, karamell és kakaó ízesítést is kiemeli, még harmonikusabbá teszi, így tejjel vagy tejhabbal elkészítve ezek az új kávék tényleg olyanok, mint egy desszert.”
A Nespresso BARISTA CREATIONS kávék megrendelhetők a www.nespresso.com oldalon.
És most következzen 3 kávé különlegesség receptje a desszert-ihlette kapszulákkal:
ÉDES TRÜFFEL CAPPUCCINO
Hozzávalók:
• 1 Nespresso Cocoa Truffle kávékapszula
• 100 ml 1,5% tej
• 5 ml karamellszirup
• 1 evőkanál sűrített tej
• 1 teáskanál kakaópor
Készítsen tejhabot 100 ml tejből. Közben öntsön 5 ml karamell szirupot és 1 evőkanál sűrített tejet egy csésze aljára. Öntse a forró tejhabot is a csészébe, és készítsen a tetejére 25 ml kávét. Díszítse reszelt étcsokoládéval vagy kakaóporral. Tejhelyettesítőként használjon szója vagy zab alapú növényi italt.
CAPPUCCINO D’AMOUR ROSÉ
Hozzávalók:
• 1 Nespresso Vanilla Éclair kávékapszula
• 100 ml szójaital
• 10 ml céklalé
• egy csipet őrölt kardamom
100 ml szójaitalból és 10 ml céklaléből készítsen „tejhabot”. A csésze aljára tegyen egy kis őrölt kardamomot, majd öntse rá a forró szójaital habot, és készítsen a tetejére 25 ml kávét.
ARANYLÓ KURKUMA LATTE
Hozzávalók:
• 1 Nespresso Caramel Crème Brûlée kávékapszula
• 120 ml szójaital
• 1 kiskanál kurkuma por
Öntsön 120 ml szójatejet, majd tegyen 1 kávéskanál kurkuma port a Barista receptkészítő készülékbe. Válassza ki a „Latte Macchiato” receptet. Öntse a forró tejhabot egy nagy pohárba, és készítsen el 40 ml kávét a tetejére. Végül szórjon rá kurkumaport dekorációként.