FŐZZÜNK LEKVÁRT AZ ÉDENKERT GYÜMÖLCSÉBŐL!
Sárgabaracklekvár szinte minden háztartásban akad. Ám mivel a füge is egyre több helyen megterem, érdemes ezt a gyümölcsöt is felvenni a “lekvárlistára”. Annál is inkább, mert rendkívül gazdag kálciumban, káliumban és A-vitaminban. Gyógyír emésztési problémákra és a köhögést is csillapítja! Következzen Fruzsi receptje:
Kedves Rúzs és Más Olvasók!
Anyukám kertjében van egy fügefa ami minden évben rogyásig van érett fügével. Ha olyan szerencsések vagytok, hogy nálatok is nő, vagy a szomszédban, akkor kóstoljátok meg.
A családban frissen is szeretjük de a párom, Zsolt miatt tavaly óta lekvárt is főzünk belőle.
Íme a mi bevált receptünk:
2.5 kg friss füge
50 dkg cukor
2 citrom
1 zacskó 3:1-ben befőző zselatin
A fügét kétszer megmossuk, a szárát levágjuk és félbevágjuk.
Felrakjuk főni. Botmixerrel összepürésitjük és felforraljuk.
A citromokat megmossuk, lereszeljük a héját, kinyomjuk a levét. Hozzáadjuk a forrásban lévő fügepüréhez. 10-15 percig főzzük, de vigyázzunk, mert köpködhet!
A cukrot és a zselésítőt összekeverjük és fügéhez adjuk és még 5 percig főzzük.
A kifőzött üvegekbe töltjük a forró lekvárt, a fedőt rátekerjük, fejreállítjuk 5 percre. Vigyázzunk mert nagyon forró az üveg!
Ha visszafordítottuk, mehet a dusztba 48 órára hűlni.
Mi kaláccsal esszük de isteni fűszeres kecskesajttal is”
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Fruzsi (Frufoodart)