Post Image

A FÉRFIAK SZEXISTA VICCEI NEM VICCESEK, HANEM BÁNTÓAK!

Rúzs & Más / 2019-03-08

Március 8-án az irodák és lakások virágba borulnak a nemzetközi nőnap alkalmából. Ám ne felejtsünk egy pár pillanatra felidézni, mi van a virágok mögött: a női nem évszázados küzdelme a tisztességes bánásmódért és egyenlőségért.

Az idei ünnepen a világ egyik leggyorsabban növekvő szépségápolási brandje, a FOREO a munkahelyen tapasztalt egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet. Körül- és magukba  is néztek, és azt látták, hogy sok dolog egyáltalán nem vicces, nem elfogadható, sőt…

foreo, Come clean, nőnap, egyenlőség, szexista, vicc, bántalmazás

’Come clean!’ név alatt futott az a társadalmi kísérlet, melyben a svéd szépség- és wellness-márka, a FOREO összegyűjtötte a legzavarbaejtőbb és leginkább szexista megjegyzéseket, amelyekkel a hölgyek a munkahelyeken találkozhatnak, ezzel bátorítva a nőket arra, hogy nyíltan beszéljenek erről a jelenségről.
Bár az anekdoták többsége humoros álcát öltött, ez a társadalmi kísérlet az egyenlőtlenség komoly jelenlétét mutatta, még egy olyan 3000 főt foglalkoztató szépségipari vállalatnál is, ahol a célközönség 97%-a, és a munkatársak 70%-a nő. A FOREO-nál dolgozó hölgyek nyíltan beszéltek az általuk tapasztalt negatív kommentekről, hogy ezzel bátorítsák a világ minden táján élő hölgyeket, kövessék példájukat.

Íme, a legzavarbaejtőbb megjegyzések, amiket férfiak mondtak hölgykollegáknak:

● A női kolléga (36 éves) hasi fájdalomra panaszkodik a megbeszélés közepén. A férfi kolléga így reagál: “Ez tuti nem lehet a ‘havi baj’ miatt, hiszen 35 év felett a nők már nem menstruálnak, nem igaz?”
● “Szép munka, kislány. Nagyon jó árat sikerült összehoznod. Biztos azért, mert ilyen csini vagy!”
● “Utálom a szoknyádat (¾ -es hossz), nagyon ronda. Bárcsak már nyár lenne!”
● A nő visszatér a karácsonyi ünnepek után néhány extra kilóval, mire a férfi kolléga: “Gratulálok a babához!”
● “Most sírni fogsz? Ezzel kényelmetlen helyzetbe hozol.” – mondja a férfi az értekezleten. A nőnek pedig csak allergiája van.
● A főnök mondja arról a gyerekes nőről, aki mindig hamarabb megy el a munkából: “Nézd meg Karent, az ő kutyája nem ilyen problémás!”
● “Jaj, végre érted, okos lány!”
● “Miért vagy mérges? Megjött?”
● “Ez a munka nem neked való, itt a technológián van a hangsúly!”
● “Neked nem kell edzőterembe járnod, már így is jó csaj vagy!”
● ‘Sales lányok’, ‘PR csajok,’ ‘Női főni’

Ugye ismerősen csengett jó néhány? 

„A ‘Come clean!’ projekttel azt akartuk megmutatni, hogy bár néha nevetünk a férfiak buta, szexista viccein, attól még ez egy komoly probléma, amellyel sok nő, a világ minden táján, nap, mint nap szembesül a munkahelyén és azon túl. A FOREO fontosnak tartja, hogy a nemzetközi nőnap alkalmával az egyenlő bánásmód fontosságára hívja fel a figyelmet.”- mondta a FOREO vezérigazgatója, Steve Thomson.

foreo, Come clean, nőnap, egyenlőség, szexista, vicc, bántalmazás

Kapcsolódó bejegyzések