KIPRÓBÁLTUK, SZÍVBŐL AJÁNLJUK: ETALON ÉTTEREM
Mindig nagy öröm egy-egy új helyet felfedezni a városban, amely gyönyörű helyen fekszik, ahol kivételes a berendezés, a felszolgálás vagy az étel minősége. Ritka azonban, hogy egy helyről a felsoroltak mindegyike elmondható egyszerre. A budai hegyekben megbúvó, mégis a belvárostól negyedóra alatt elérhető Etalon étterem ilyen! Meg is indokoljuk:
Varázslatos kívül-belül
A luxus színvonalú Hotel Tiliana szépséges épülete rejti az Etalon névre keresztelt éttermet, amelynek teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik az erdőre.
A belső tér kifinomult ízlésről árulkodik: a berendezés modern, mégis barátságos, bensőséges légkör hatja át az élő zöldnövényekkel, citromfákkal dekorált interiőrt. A gyerekeknek kialakított játszósarok szívmelengető látvány, különösen a néhány percnyi nyugalmat minden másnál többre értékelő kisgyerekes szülők számára.
Az étterem nem kicsi, mégis barátságos hangulat járja át. A személyzet kifogástalanul udvarias, ugyanakkor közvetlen – de csak annyira, amennyire nekünk jólesett, azaz nem tolakodóan vagy bizalmaskodóan.
Gasztronómiai felsőfokon
Mivel Márton nap másnapján érkeztünk, pompás libaételek közül válogathattunk. Az én választásom a sütőtök velouté-ra esett libamájas croissant-nal és libamellre vargányás árpagyönggyel. A párom hideg libamáj előételt választott fügés hagymalekvárral és kaláccsal, főételnek pedig mangalica tarját dijoni mustármártással, pirított burgonyával és konfitált hagymákkal.
Amíg a bodzás limonádét kortyolgatva várakoztunk, ízelítőül kaptunk fűszeres mangalicazsírt, retekkel és friss, meleg császárzsömlével. Nagyon ízletes volt!
A leves állagra krémes, mégis könnyű, kipattogtatott tökmaggal és tökmagolajjal tálalva harmónikus ízkombinációt alkotott. A vele érkező libamájpástétomos croissant maga a tökély – régen ettem ilyen jó francia péksüteményt.
A libamáj előétel magas minősége rögtön feltűnt – a libamáj falatok ízre és állagra épp olyanok voltak, amilyeneknek lenniük kell, a frissen pirított kaláccsal és hagymalekvárral a legigényesebb gourmandokat is meggyőzték volna.
A főételek még annál is finomabbak voltak, mint amilyen szépek. A húsok állaga omlós, puha, íze kifogástalan. A vargányás köret mennyei, akárcsak a mangalicatarja mellé tálalt parázsburgonya.
De jó is lett volna, ha még fért volna belénk desszert, de az Etalon fogalmait a fine dining-ról “csak” a tálalás és az ételek színvonala tükrözte hűen, a mini adagok helyett viszont igazán bőséges, laktató fogásokat kaptunk!
Az étterem névválasztása nekem első blikkre igen merésznek tűnt, de minden szempontból megugrották a lécet, és ha egyetlen szóval kellene jellemeznem mindazt, amit elénk varázsoltak, azt mondanám: ETALON! Így, csupa nagybetűvel.
Köszönet a csodás fogásokért Varga István séfnek! (Ja és visszajövünk!)