Post Image

KIPRÓBÁLTUK, SZÍVBŐL AJÁNLJUK: ETALON ÉTTEREM

Rúzs & Más / 2018-11-14

Mindig nagy öröm egy-egy új helyet felfedezni a városban, amely gyönyörű helyen fekszik, ahol kivételes a berendezés, a felszolgálás vagy az étel minősége. Ritka azonban, hogy egy helyről a felsoroltak mindegyike elmondható egyszerre. A budai hegyekben megbúvó, mégis a belvárostól negyedóra alatt elérhető Etalon étterem ilyen! Meg is indokoljuk:

Varázslatos kívül-belül

A luxus színvonalú Hotel Tiliana szépséges épülete rejti az Etalon névre keresztelt éttermet, amelynek teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik az erdőre.

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

A belső tér kifinomult ízlésről árulkodik: a berendezés modern, mégis barátságos, bensőséges légkör hatja át az élő zöldnövényekkel, citromfákkal dekorált interiőrt. A gyerekeknek kialakított játszósarok szívmelengető látvány, különösen a néhány percnyi nyugalmat minden másnál többre értékelő kisgyerekes szülők számára.

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

Az étterem nem kicsi, mégis barátságos hangulat járja át. A személyzet kifogástalanul udvarias, ugyanakkor közvetlen – de csak annyira, amennyire nekünk jólesett, azaz nem tolakodóan vagy bizalmaskodóan.

Gasztronómiai felsőfokon

Mivel Márton nap másnapján érkeztünk, pompás libaételek közül válogathattunk. Az én választásom a sütőtök velouté-ra esett libamájas croissant-nal és libamellre vargányás árpagyönggyel. A párom hideg libamáj előételt választott fügés hagymalekvárral és kaláccsal, főételnek pedig mangalica tarját dijoni mustármártással, pirított burgonyával és konfitált hagymákkal.

Amíg a bodzás limonádét kortyolgatva várakoztunk, ízelítőül kaptunk fűszeres mangalicazsírt, retekkel és friss, meleg császárzsömlével. Nagyon ízletes volt!

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

A leves állagra krémes, mégis könnyű, kipattogtatott tökmaggal és tökmagolajjal tálalva harmónikus ízkombinációt alkotott. A vele érkező libamájpástétomos croissant maga a tökély – régen ettem ilyen jó francia péksüteményt.

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

A libamáj előétel magas minősége rögtön feltűnt – a libamáj falatok ízre és állagra épp olyanok voltak, amilyeneknek lenniük kell, a frissen pirított kaláccsal és hagymalekvárral a legigényesebb gourmandokat is meggyőzték volna.

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

A főételek még annál is finomabbak voltak, mint amilyen szépek. A húsok állaga omlós, puha, íze kifogástalan. A vargányás köret mennyei, akárcsak a mangalicatarja mellé tálalt parázsburgonya.

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

De jó is lett volna, ha még fért volna belénk desszert, de az Etalon fogalmait a fine dining-ról “csak” a tálalás és az ételek színvonala tükrözte hűen, a mini adagok helyett viszont igazán bőséges, laktató fogásokat kaptunk!

Az étterem névválasztása nekem első blikkre igen merésznek tűnt, de minden szempontból megugrották a lécet, és ha egyetlen szóval kellene jellemeznem mindazt, amit elénk varázsoltak, azt mondanám: ETALON! Így, csupa nagybetűvel.

Köszönet a csodás fogásokért Varga István séfnek! (Ja és visszajövünk!)

Etalon étterem, teszt, kipróbáltuk, ajánló, fine dining, csúcsgasztronómia, rúzs és más

Kapcsolódó bejegyzések