Post Image

9+1 HASZNOS TIPP OTTHONI HAJFESTÉSHEZ

Rúzs & Más / 2020-05-05

Az otthoni hajfestés nem nagy ördöngősség de megvannak a maga buktatói. Tippjeinkkel segítünk, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyet elképzeltél!

Ne hanyagold el a hajad

Kinek ne esne jól egy elegáns szalonban, kávét kortyolgatva kivárni a hajfesték hatóidejét, majd a kényeztető fejmasszázst követő profi kézmozdulatok nyomán ragyogó hajszínnel és csodás frizurával távozni? Sajnos a fodrásznál történő hajfestés egy ideig még várat magára. Viszont a lenövéseinkkel, megfakult hajszínünkkel kezdeni kell valamit. Már csak a saját jó közérzetünk miatt sem pukkanhatunk le teljesen a karantén várhatóan nem túl rövid időszakára. Fogjuk fel úgy, hogy a kényszerhelyzet kapcsán új képességekre tehetünk szert: például kipróbálhatjuk magunkat a hajfestésben. A jó hír az, hogy az otthoni használatra szánt hajfestékek egészen egyszerűen használhatók. A színválaszték is nagy, gyakran zavarba ejtő – lehet, hogy épp a bőség zavara az oka annak, hogy valaki eddig nem mert belevágni az otthoni hajfestésbe.

Mire kell figyelni az otthoni hajfestés kapcsán?

1. Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy mennyire tartós eredményre vágyunk, illetve milyen arányban rendelkezünk ősz hajszálakkal.
A kimosható hajszínezők hatása legfeljebb 6-8 mosásig tart, a tartós hajszínezőké szinte megegyezik a hajfestékével, de az ősz szálakat nem fedik be. Ha sok az ősz hajszálunk, válasszunk olyan tartós krémfestéket, amely legalább 70%-os de még jobb, ha 100%-os ősztakarást ígér. Míg a hajszínezők csak kívülről festik meg a hajszálakat, addig a tartós hajfestékek a szálak belsejébe hatolva fejtik ki hatásukat, mégpedig úgy, hogy az eredeti színt semlegesítik, s csak ezután festik át az új színre a hajat. A tartós hajszínezők jelentik az átmenetet, mert a haj szerkezetébe behatolva csupán színt adnak a haj eredeti pigmentjeihez – ez a magyarázata annak, hogy a tartós hajszínezők nem alkalmasak a haj világosabbá tételére.

2. Ami a színárnyalatot illeti, ne próbálkozzunk extrém változtatással, mert túl nagy kockázattal jár.
Sötétbarnából platinaszőkét csak fodrász tud varázsolni! Ha viszont csupán egy-két árnyalattal térünk el eredeti hajszínünktől, nem fogunk csalódni. Ne várjuk azt, hogy a hajunk pont olyan lesz, mint a dobozon látható modellé, hiszen a végeredmény az alaphajszínünktől függ – mindig hasonlítsuk össze az eredeti hajszínünket a doboz hátulján feltüntetett különböző árnyalatokból elérhető eredménnyel.

3. Mivel a házi használatra szánt festékek általában sötétebb árnyalatot adnak, ha nem tudunk két árnyalat közt dönteni, válasszuk a világosabbat!

4. A meleg színek gyakran vöröses tónust eredményeznek, ami a hamvas vagy hideg árnyalatokkal nem fordul elő.

5. Ha szőkére fested a hajad, érdemes beszerezned egy hamvasítót, hogy megelőzd a hajad “besárgulását”. A szőkített haj egy idő után sárgás árnyalatúvá válhat – egy hamvasító bemosó lila vagy kék pigmentjei által egyszerűen visszanyerhetjük, felfrissíthetjük a hajunk platina vagy hamvas szőke árnyalatát! A Palette Toner-t a megmosott hajon gumikesztyűs kézzel alaposan oszlassuk el, és hagyjuk 10 percig hatni. Kiöblítés után a megszokott módon formázzuk a hajat.

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

6. Ha megvan a festék, egy régi törölközőre (amit nem sajnálunk lefestékezni), pár vattapamacsra, egy órára és egy hajfestő ecsetre lesz szükségünk. Nylonkesztyűt és hajbalzsamot általában csomagolnak a festék mellé. A dobozban találunk részletes használati utasítást, többnyire a következő lépésekkel: a festéket és az aktiválót keverjük össze és választékonként vigyük fel a hajtövekre. Ezután masszírozó mozdulatokkal oszlassuk el egyenletesen (mintha samponoznánk a hajtöveinket) és vigyük fel a maradék festékmennyiséget a haj teljes hosszára. Utánfestésnél csak a tövekre vigyünk fel festéket és csak az utolsó öt vagy tíz percre (festékenként változó) oszlassuk el a maradékot a hajvégeken.

7. Amennyiben a fülünkre, homlokunkra került a festékből, megnedvesített vattapamaccsal rögtön töröljük le!

8. A hatóidőt pontosan tartsuk be – általában fél óra, ami akkor indul, amikor elkészültünk a felvitellel. Ha túl korán lemossuk a festéket, jó eséllyel pályázunk valami átmeneti színre, mint mondjuk egy narancssárgás árnyalat. Ha túl hosszan hagyjuk fent, akkor is érhetnek meglepetések.
A festéket alaposan öblítsük ki a hajból, majd következzék a hozzácsomagolt színmegőrző balzsam, amely a hajat selymessé, könnyen kifésülhetővé teszi. A maradékát két festés közt elhasználhatjuk.

9. Ha azt szeretnénk, hogy hajszínünk sokáig friss maradjon, ruházzunk be színvédő samponra és hajbalzsamra a két festés közti hajmosásokhoz.

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

+1 Tipp: Próbáld ki a megújult Schwarzkopf Palette Deluxe Oil Care Color tartós hajfestéket – nemcsak azért, mert nagy örömünkre Varga Iza lett a nemzetközi reklámarca a nagymúltú hajfesték márkának, hanem mostantól változatlan színteljesítmény mellett csökkentett ammónia tartalommal és új, egyedi virágos illattal kapható! A hajfestékek alapja a tökéletes őszhaj hajfedés és a ragyogó árnyalatok sokszínűsége, mely heteken át tartó színeredményt és a különleges fényű hajat biztosít. Ez utóbbi az ápoló összetevőknek, elsősorban a marula olajnak köszönhető. Dél-Afrika luxus „csodatévőnek” is nevezett olaja méltán az egyik legértékesebb olaj, amely természetes antioxidánsokban gazdag, ápoló tulajdonságairól ismert, segít megőrizni a hajszín ragyogását. A Palette Deluxe-ban található marula olajat tartalmazó utóápoló maszk bevonja a hajszálak felületét a fényes és ragyogó színeredményért.

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

otthoni hajfestés, tippek, hajfestés, tartós,karantén, covid19, koronavírus, tipp, hajfesték, rúzs és más, őszfedés

Így dekódold a hajfesték árnyalatát jelölő számokat:
Elsőként a szín világossága/sötétsége szerint számoznak, tehát 1 = fekete, 10 = nagyon világos szőke.

A következő számjegy a szín tónusát mutatja:
1. Hamvas (kék)
2. Irizáló (opál)
3. Arany (sárga)
4. Réz (narancs)
5. Mahagóni (narancs-vörös)
6. Vörös (piros)
7. Matt (zöld)

A tónusok között különbséget tehetünk hideg és meleg árnyalatok között. Az 1 és 2 hideg, míg a 3, 4, 5 és 6 meleg árnyalatok. A 0-ás szám azt jelenti, hogy a szín természetes, nincs semmilyen előzőleg említett tónusa.
Ha a hajfestés végeredménye mégsem olyan lett, mint amiről álmodtunk, szűrjük le a tanulságokat – a hajunk reakciójának ismeretében legközelebbi alkalommal már könnyebb lesz kiválasztani a tökéletes árnyalatot.

Kapcsolódó bejegyzések