Post Image

8 HASZNOS TIPP OTTHONI HAJFESTÉSHEZ

Rúzs & Más / 2018-09-10

Kinek ne esne jól egy elegáns szalonban, kávét kortyolgatva kivárni a hajfesték hatóidejét, majd a kényeztető fejmasszázst követő profi kézmozdulatok nyomán makulátlan hajszínnel és csodás frizurával távozni? Sajnos a fodrásznál történő hajfestetés nem mindig fér bele az időnkbe vagy a családi költségvetésbe. A jó hír viszont az, hogy az otthoni használatra szánt hajfestékek egyre könnyebben használhatók és mind jobb minőségűek: hozzáadott speciális összetevőkkel ápolják és védik a hajszálakat. A színválaszték is nagy, gyakran zavarba ejtő. Lehet, hogy épp a bőség zavara az oka annak, hogy valaki nem mer belevágni a hajszínváltásba.

Mire kell figyelni az otthoni hajfestés kapcsán?

1. Legelőször is azt kell eldöntenünk, hogy mennyire tartós eredményre vágyunk, illetve milyen arányban rendelkezünk ősz hajszálakkal.
A kimosható hajszínezők hatása legfeljebb 6-8 mosásig tart, a tartós hajszínezőké szinte megegyezik a hajfestékével, de az ősz szálakat nem fedik be. Ha sok az ősz hajszálunk, válasszunk olyan tartós krémfestéket, amely legalább 70%-os de még jobb, ha 100%-os ősztakarást ígér. Míg a hajszínezők csak kívülről festik meg a hajszálakat, addig a tartós hajfestékek a szálak belsejébe hatolva fejtik ki hatásukat, mégpedig úgy, hogy az eredeti színt semlegesítik, s csak ezután festik át az új színre a hajat. A tartós hajszínezők jelentik az átmenetet, mert a haj szerkezetébe behatolva csupán színt adnak a haj eredeti pigmentjeihez – ez a magyarázata annak, hogy a tartós hajszínezők nem alkalmasak a haj világosabbá tételére.

2. Ami a színárnyalatot illeti, ne próbálkozzunk extrém változtatással, mert túl nagy kockázattal jár.
Sötétbarnából platinaszőkét csak fodrász tud varázsolni! Ha viszont csupán egy-két árnyalattal térünk el eredeti hajszínünktől, nem fogunk csalódni. Ne várjuk azt, hogy a hajunk pont olyan lesz, mint a dobozon látható modellé, hiszen a végeredmény az alaphajszínünktől függ – mindig hasonlítsuk össze az eredeti hajszínünket a doboz hátulján feltüntetett különböző árnyalatokból elérhető eredménnyel.

3. Mivel a házi használatra szánt festékek mindig sötétebb árnyalatot adnak, ha nem tudunk két árnyalat közt dönteni, válasszunk bátran a világosabbat!

4. A meleg színek gyakran vöröses tónust eredményeznek, ami a hamvas vagy hideg árnyalatokkal nem fordul elő.

5. Ha megvan a festék, egy régi törölközőre (amit nem sajnálunk lefestékezni), pár vattapamacsra, egy órára és egy hajfestő ecsetre lesz szükségünk. Nylonkesztyűt és hajbalzsamot általában csomagolnak a festék mellé. A dobozban találunk részletes használati utasítást, többnyire a következő lépésekkel: a festéket és az aktiválót keverjük össze és választékonként vigyük fel a hajtövekre. Ezután masszírozó mozdulatokkal oszlassuk el egyenletesen és vigyük fel a maradék festékmennyiséget a haj teljes hosszára. Utánfestésnél csak a tövekre vigyünk fel festéket és csak az utolsó öt vagy tíz percre (festékenként változó) oszlassuk el a maradékot a hajvégeken.

6. Amennyiben a fülünkre, homlokunkra került a festékből, megnedvesített vattapamaccsal rögtön töröljük le!

7. A hatóidőt pontosan tartsuk be – általában fél óra, ami akkor indul, amikor elkészültünk a felvitellel. Ha túl korán lemossuk a festéket, jó eséllyel pályázunk valami átmeneti színre, mint mondjuk egy narancssárga árnyalat. Ha túl hosszan hagyjuk fent, akkor is érhetnek meglepetések.
A festéket alaposan öblítsük ki a hajból, majd következzék a hozzácsomagolt színmegőrző balzsam, amely a hajat selymessé, könnyen kifésülhetővé teszi. A maradékát két festés közt elhasználhatjuk.

8. Ha azt szeretnénk, hogy hajszínünk sokáig friss maradjon, ruházzunk be színvédő samponra és hajbalzsamra a két festés közti hajmosásokhoz.

Ha a végeredmény mégsem olyan lett, mint amiről álmodtunk, szűrjük le a tanulságokat – a hajunk reakciójának ismeretében legközelebbi alkalommal már könnyebb lesz kiválasztani a tökéletes árnyalatot.

hajfestés otthon, 8 tipp, rúzs és más

8 HASZNOS TIPP OTTHONI HAJFESTÉSHEZ
Hogy tetszett?

Kapcsolódó bejegyzések