Post Image

4 TIPP AHHOZ, HOGY JÓT TÚRÁZZUNK TÉLEN IS!

Rúzs & Más / 2018-01-22

Télen nyilván nehezebben vesszük rá magunkat a túrázásra, mint a nyári hónapokban, pedig a túrázás minden évszakban lenyűgöző élmény, hiszen a természet mindig egy másik arcát mutatja. Kevés lélegzetelállítóbb látvány van a hófödte fáknál, csendes-békés téli erdőnél. A legtöbb természetjárót a hideg időjárás tartja vissza a hosszabb rövidebb kirándulásoktól annak ellenére, hogy néhány egyszerű, az öltözetre vonatkozó trükkel télen is bárki kiválóan érezheti magát a természetben.

1.    Funkcionális, réteges öltözet
A kényelmes téli túrákhoz érdemes legalább három réteggel készülnünk.  Alulra egy olyan aláöltözet javasolt, amely védi bőrünket a hideg ellen, és tökéletesen vezeti el a nedvességet. Ezután következhet egy testhezálló garbó és ha erre egy olyan meleg, de könnyű súlyának köszönhetően maximális mozgásszabadságot biztosító szigetelőréteget veszünk, mint egy minőségi, könnyű pehelykabát, garantált, hogy a leghidegebb időben is öröm lesz a túrázás. Szeles, esős idő esetén mindenképpen érdemes egy harmadik, külső réteggel is készülnünk, egy olyan héjkabáttal, amely rossz idő esetén is véd minket és ruházatunkat az időjárás viszontagságaitól.

Fjallraven, téli túrázás, rúzs és más, tippek

2.    Egy pár kesztyű sosem elég
A réteges öltözködés nem csak a nagyobb ruhadarabokra vonatkozik, kesztyűből sem árt legalább két párat magunkra húzni, egy vékonyabbat alulra és egy melegebbet felülre. Utóbbit érdemes például madzag vagy pántok segítségével a kabáthoz rögzíteni, így biztosan nem hagyjuk el, ha útközben nincs rá szükség. Ha mégis eltűnne, akár egy vastag zoknival is helyettesíthető, így biztosan nem fagynak át kezeink.

3.    Felejtsd el a pamut zoknit!
A puha, meleg pamut holmik csábítóak lehetnek a téli hidegben, de csak külső rétegként viseljük őket túrázáskor! A pamutból készült ruhadarabok magukba szívják a nedvességet, így érdemes a bőrfelszíntől minél távolabb tartani a téli kirándulások alkalmával. A gyapjú, vagy jó minőségű szintetikus anyagból készült zokni praktikus választás lehet, érdemes ezekből mindig többet vinni magunkkal. Pihenés közben nem árt cserélni őket, hogy a láb mindig száraz maradjon.

Fjallraven, téli túrázás, rúzs és más, tippek

4.    A zseb nem csak dísz
Minél jobban használjuk ki a zsebeinket! Azokat a felszereléseket, amelyeket gyakran használunk túra közben, például térképünket, érdemes a könnyen elérhető zsebekbe pakolni, hogy ne kelljen mindig megállni, ha éppen ezekre van szükségünk. A táskánk aljára pakoljuk azokat a holmikat, amelyek gyaloglás közben biztosan nem kellenek, többnapos túra esetén például a hálózsákot. A nehezebb darabokat javasolt a hátunkhoz minél közelebb helyezni, hogy mozgáskoordinációnkat ne akadályozzák.

Köszönet a tippekért az egyik legismertebb svéd túrafelszerelés-gyártónak, az 50 éves múltra visszatekintő Fjällräven-nek!

Fjallraven, téli túrázás, rúzs és más, tippek

Kapcsolódó bejegyzések