Post Image

14 MEGLEPŐ OK, AMIÉRT KIFAKUL A HAJSZÍNED!

Rúzs & Más / 2022-07-26

Íme, a 14 meglepő ok, amiért a hajszínünk gyorsabban fakul, és tippjeink a kiküszöbölésükre:

Túl gyakori hajmosás

A legtöbb fodrász egyetért abban, hogy a túlzásba vitt hajmosás az első számú oka a színfakulásnak. A hajfestékben lévő vegyi anyagok ugyanis érzékenyebbé teszik hajunkat a vízzel szemben.  Próbáljuk meg kétnaponta vagy akár háromnaponta mosni a hajat, ha nem zsírosodik. Ha a hajmosások között száraz sampont használunk, kinyújthatjuk a 2 hajmosás közt eltelt időt. Ha mégis muszáj gyakran hajat mosni, nagyon kíméletes sampont válasszunk, amely szulfátmentes és nem tartalmaz detergenst (vagy csak minimális mennyiséget).

Agresszív sampon használata

A szulfátokat és sókat tartalmazó samponok és kondicionálók nem tesznek jót a festett hajnak. A megoldás az, hogy szulfátmentes és színkímélő samponokat keressünk. Egy másik tiltólistás termékfajta a festett haj esetén a mélytisztító. Kerüljünk minden olyan sampont vagy fejbőrkezelőt, amely a “mélytisztító” vagy “méregtelenítő” kifejezést használja, mivel ezek eltávolíthatják a színt. A festett hajjaé rendelkezőknek az extra volument ígérő termékekkel is érdemes vigyázniuk. Ezek gyakran a kutikula megnyitásával érik el a megnövelt volument, ami elhalványítja a színt. Ez vonatkozik a samponokra és a stylingtermékekre is.

Ártalmas klór

Az emberi haj olyan, akár a szivacs: amikor a száraz szivacsot klóros vízbe merítjük, jóval több klórt fog magába szívni a tiszta vízzel már átitatott szivaccsal szemben. Tehát mielőtt a medencébe ugranánk, vizezzük be alaposan a hajat tiszta csapvízzel, ez feltölti a hajat, így az nem tudja magába szívni a klórt és a sós vizet . Úszás után a klórt még száradás előtt ki kell öblíteni a hajból, mivel a haj száradása után a klór a hajhoz kötődik, és nagyon nehéz eltávolítani belőle.

A haj előkészítésének elmulasztása

Medencében, sós vízben vagy iszapos tóban való fürdés után a haj sprőd és kusza, így a fésülés károsítja a hajat. A nedves tincsekbe dolgozzunk bele kevés hajbalzsamot és fonjuk copfba a hosszú hajat, de legalább fogjuk össze, mielőtt megmártóznánk. A kondicionáló gátként fog működni a haj és a klór/só között. Amikor kijövünka vízből, a haj puha lesz, így könnyebb lesz kifésülni.

Forró levegővel való szárítás

A hajat érő forró levegő a hajszín egyik hatékony ellenlábasa. Próbáljuk meg minimalizálni a hajszárító okozta fakulást úgy, hogy a hét néhány napján hagyjuk a hajat természetes módon levegőn száradni. Ha mindenképpen szükséges a hajszárító, a károsodás csökkentése érdekében állítsuk minél alacsonyabbra a hőfokot.

Hajmosás forró vízzel

Még ha a festett hajra való sampont használunk is, a túl meleg víz nagyban hozzájárul a fakuláshoz. A szakértők szerint hajmosáskor minél hűvösebb a víz hőmérséklete, annál jobb. Ha túl forró a víz, a hajszálak hámsejtjei tovább nyílnak, és a szín kifakul. Langyos vízben mossuk a hajunkat, hogy minél tovább megőrizze a ragyogó színt.

Nem gondolunk a haj fényvédelmére

A nap káros UVA és UVB sugarai nemcsak a bőrre jelentenek veszélyt, de a hajat is károsítják. A nap UV-sugarai lebontják a festékekben lévő kémiai kötéseket, ami azt jelenti, hogy a szín kifakul, ha hajunk túl sokáig van kitéve a napfénynek. A nap sugarai nemcsak a festett színt fakítják, hanem a természetes pigmenteket is feltárják, amelyek általában a nem kívánatos rezes árnyalatokért felelnek. A megoldás egyszerű: fújjunk fényvédővel ellátott hajvédő spray-t a hajunkra vagy viseljünk a szabadban (és a cabrióban) kalapot!

A hővédő készítmény kihagyása

A fodrászok szerint a hővédelem elengedhetetlen, ha forró eszközöket használunk. A hőformázás megégetheti  a kutikulát, így a haj idővel fodros, száraz, sérült és töredezett lesz. A károsodott kutikula a szín kifakulását okozza. A legoptimálisabb, ha olyan terméket választunk, amely hővédelmet és hidratálást is biztosít. Ezek a termékek segítenek a kutikula fitten tartásában, a szín rögzítésében.

A hajszínezőbe vetett bizalom

Ha tartós festék helyett hajszínezőt használunk, számolnunk kell azzal, hogy gyorsabban elhalványul, kifakul.  A hajszínező a forró víztől vagy a napsugárzástól illetve a sós és klóros víztől is oxidálódhat. A lila sampon segít hűvösebb színtartományban tartani a haj tónusát.

Napi hajformázás

A hajformázók túlzott hőhatása is tönkreteheti a hajszínben lévő molekulákat. A festett hajszín kifakulása akkor vált széleskörű problémává, amikor forgalomba kerültek a magasabb hőfokon működő hajvasalók. Keressünk olyan eszközöket, amelyek a színezett haj számára biztonságos hőmérsékleten dolgoznak.

Ne hagyjuk nyitva a kutikulát

Hajmosás előtt kenjünk kókuszolajat a hajvégekre, hogy megvédjük a meleg víz és a sampont színfakító hatásától.  A hajmosás végén öblítsük le a hajat hideg vízzel. A hideg víz – és a hűvös levegő gomb a hajszárításkor – segít lezárni a kutikulát, és hosszabb ideig rögzíti a színt.

Átlátszó hajmaszkok és kezelések

Miután a hajunk ki volt téve a napnak és/vagy a klórnak, elengedhetetlen, hogy a legérzékenyebb állapotában tápláljuk. Kondicionáló és maszkok használata nélkül a hajszín már jóval a következő festés előtt kifakul. Ha nincs elég időnk egy maszkra, vigyünk fel a száraz vagy nedves hajra intenzív hajolajat és a szokásos módon formázzuk.

Festett vörös hajszín

Amikor azt fontolgatjuk, hogy milyen árnyalatú hajat festessünk, gondoljuk újra a vöröset, amely bár elbűvölő, de ha nem ez a természetes tónusunk, a mesterséges vörös pigmentek hajlamosak a leggyorsabban elhagyni a szálakat.

Alkohol alapú termékek használata

Mondjunk le az olyan hajformázó termékek használatáról, amelyeken az egyik fő összetevőként alkohol szerepel. Szárító hatásánál fogva a hajszín sokkal gyorsabban kifakul.

Kapcsolódó bejegyzések