Post Image

11 BEVÁLT TIPP KÉZ- ÉS KÖRÖMÁPOLÁSHOZ

Rúzs & Más / 2020-01-06

A hideg téli időjárás – a nagy hőingadozás a fűtött helyiségek és a kinti hőmérséklet közt, a szél és a száraz levegő – nyomai hamar megmutatkoznak rajtunk, egészen a körmünk hegyéig. 11 hasznos tippünkkel kezeskedünk a kezek védelméről:

1. Profi karbantartók
A kézápolók legfontosabb hatóanyagai a nedvesség-megkötők (például urea vagy glicerin), az olíva- argán- vagy mandulaolaj, a panthenol, a shea-vaj, a körömvirág-, aloe vera- és kamilla kivonat. Hidegben ne használjunk vizes bázisú hidratáló kézkrémet, válasszunk inkább glicerines vagy lanolinos kézkrémeket, körömvirág balzsamot.

kézápolás, kezek, tipp, téli kézápolás, manikűr, köröm, körömreszelés, kézkrém, rúzs és más

2. Radírozzunk rendszeresen
Hetente egyszer radírozzuk le a kézfej bőrét. Nem kell hozzá más, mint egy kis étolajba kevert finom szemcséjű só vagy kristálycukor, amit körkörös mozdulatokkal a kézfej és a körömágyak bőrébe dörzsölünk pár percen keresztül. Leöblítés után kenjük be bőségesen kézkrémmel.

kézápolás, kezek, tipp, téli kézápolás, manikűr, köröm, körömreszelés, kézkrém, rúzs és más

3. Éjszakai pakolás
Használjuk ki az éjszakai pihenés időszakát egy alapos kézregenerálásra. Vastagon kenjük be kezeinket tápláló, száraz bőrre szánt kézkrémmel majd húzzunk rá cérnakesztyűt, esetleg vékony pamut zoknit.

4. Kesztyűs kézzel
Akinek érzékeny a bőre, vagy töredezik a körme, húzzon gumikesztyűt a háztartási munkákhoz, máskülönben a köröm felázhat, a kezek bőre kiszáradhat.

5. Extra kényeztetés
A vitaminos kéz- és körömápoló olajok visszaadják a bőr puhaságát, a körmök rugalmasságát. Alaposan masszírozzuk a kezek bőrébe és a lakkozatlan körmökre, majd hagyjuk hatni pár percig. Végül langyos vízzel mossuk le, és a maradékot kozmetikai kendővel itassuk fel.

10+1 tipp, kézápolás. körömápolás, rúzs és más

6. Olló helyett reszelő
Körmeink rövidítésére is használjunk körömreszelőt, mivel az olló olyan erős nyomást fejt ki a körömlemezre, hogy mikro-repedések keletkezhetnek rajta, így sérülékennyé válhat.

kézápolás, kezek, tipp, téli kézápolás, manikűr, köröm, körömreszelés, kézkrém, rúzs és más

7. Csakis fürdés előtt
A fürdés után felázott körmök reszelés hatására könnyen „kirojtosodhatnak”. Ezért fürdés, tusolás előtt végezzük el a körmök formázását a reszelőt mindig egy irányban mozgatva. Ha oda-vissza reszelünk, a köröm széle recés lesz, könnyebben bereped.

8. Puha piszokirtók
Furcsán hangozhat, de épp azoknak koszolódik könnyebben a körme, akik gyakran tisztogatják. Amikor ugyanis a körmöket a reszelő vagy a körömolló végével igyekszünk kitisztogatni, felsértjük a körömlemezt, amelyhez így könnyebben tapad szennyeződés. A fém eszközök helyett használjunk puha sörtéjű körömkefét, rózsafa pálcikát.

9. Tartalomhoz a forma
Hogy mandula formájú, kerek vagy szögletes, valójában ízlés dolga, de a legstabilabb forma az egyenesre reszelt, a szélükön kissé lekerekített körmöké. A hosszt igazítsuk ahhoz, hogy milyen fajta munkát végzünk.

10. Csak kíméletesen!
Körömlakk eltávolításra kímélő, aceton-mentes lakklemosót használjunk. Vigyünk fel bő mennyiséget a vattakorongra, hogy ne kelljen dörzsölni. A művelet befejeztével mossuk le a kezeket, körmöket alaposan szappannal majd pótoljuk az elveszített nedvességet és zsírt kézkrémmel, körömágy ápoló olajjal.

11. Barna foltok ellen
A barna foltok halványítására nagy dózisú C-vitamin vagy AHA sav tartalmú kézkrémek szolgálnak – ám ezekkel csak hosszú távon érhetünk el eredményt és többnyire csak csökkentik a foltok láthatóságát. A foltok teljes eltüntetése mélyhámlasztással vagy lézeres bőrfelszín hámlasztással oldható meg, ám ezeket az eljárásokat is 3-5 évente ismételni kell.

kézápolás, kezek, tipp, téli kézápolás, manikűr, köröm, körömreszelés, kézkrém, rúzs és más

Forrás és további érdekes olvasnivalók: elle.hu

Kapcsolódó bejegyzések