Post Image

10 HIBA, AMIT ELKÖVETHETSZ AZ ARCÁPOLÁSOD SORÁN

Rúzs & Más / 2020-03-25

Ha úgy érzed, hogy sok pénzt, időt és energiát áldozol a bőrápolási rutinodra, mégsem néz ki jobban a bőröd, valószínűleg elköveted az alábbi hibák valamelyikét (vagy akár többet is):

1. Olyan terméket használsz, ami nem felel meg a bőrtípusodnak
Lehet az a legjobb krém, legdrágább szérum, nem fog tudni sokat segíteni a bőrödön, ha nem a te bőröd igényeire szabták. Ismerned kell a bőrtípusodat és fel kell ismerned a bőröd igényeit. Nem mindegy hogy száraz bőröd csupán vízhiányos, vagy zsírhiány is fennáll. Ha bizonytalan vagy ezeket illetően, kérdezz meg egy szakembert (kozmetikust, kozmetológust vagy tapasztalt szépségtanácsadót).

2. Nem tartod be a napi rutint
A bőrápolás csak akkor hozza meg a gyümölcsét, ha rendszeres és következetes. Mivel a bőrsejtek megújulásához is 28 nap szükséges, ennyi idő után vehetjük csak észre az arckrémünk hatását – de csak ha minden nap használtuk! Türelem és következetesség a bőrápolás kulcsszavai.

10 bőrápolási hiba, tippek, arcápolási hiba, útmutató, arcápolás, rúzs és más

3. Rosszul használod a terméket
Ha a gyógyszerek betegtájékoztatóit elolvassuk a tabletták helyes adagolása miatt, miért nem teszünk ugyanígy az arcápolókkal? Ha egy maszkot túl rövid ideig hagyunk fent, nem fejti ki a hatását – ha túl sokáig, esetleg kiszáríthatja a bőrünket. Mielőtt egy terméket kibontasz, olvasd el a használati utasítást!

4. Nem jó sorrendben használod az arcápolóidat
Krém, szérum, esszencia, booster – nem mindig egyszerű eldönteni, mi a helyes sorrend. Az állag a segítségünkre lehet: mindig a legkönnyebbtől illetve a legfolyékonyabbtól haladunk a gazdagabb állagok felé. Ennek az a kézenfekvő magyarázata, hogy a könnyen felszívódó, magas víztartalmú formulákat a zsírosabb, dúsabb állagú krémek „bezárják” a bőrbe és nem engedik elpárologni. Ha előbb a zsírosabb állag kerül a bőrre, az barriert (védőgátat) képez a bőrfelszínen és megakadályozza a további nedvesség felszívódását. A sorrend tehát többnyire: tisztító, tonik, esszencia, szérum, booster, krém (természetesen nem kell ennyi mindent egymásra halmozni, ez csak egy elmélet a sorrend felállítására!) Ha maszkot használunk, azt a tisztítást és tonizálást követően tegyük. A lehúzható, lemosandó maszk után következzen a krém. Ha a maszkot nem kell lemosni csak felitatni/letörölni a maradékot, nincs szükség arckrémre.

5. Nem jó napszakban használod az arcápolóidat
Bizonyos hatóanyagok meghatározott időszakban dolgoznak jól a bőrben, míg mások akár fényérzékennyé is tehetik a bőrt, mint például a retinol. A fényérzékenyítő hatóanyagokat tartalmazó krémeket szigorúan csak éjszaka használhatjuk. A fényvédőt tartalmazó krémek nappal fejtik ki a hatásukat, amit gyakran antioxidánsokkal is kiegészítenek, hogy a környezeti károsító hatásokat is kiküszöböljék. Általános szabály, hogy a bőrt nappal védenünk kell, az éjszakai termékekkel pedig a regenerációját érdemes megtámogatnunk regeneráló szérumokkal, éjszakai krémekkel, sleeping maszkokkal.

10 bőrápolási hiba, tippek, arcápolási hiba, útmutató, arcápolás, rúzs és más

6. Nem jó minőségű termékeket használsz, silány hatóanyagokkal
Ha nem olvasol utána, mit is tartalmaz pontosan a krémed, könnyen előfordulhat, hogy mellényúlsz. Bár az összetevők listáján (INCI list) nem könnyű eligazodni, érdemes venni a fáradtságot és utánajárni a kiszemelt krémnek: végeztek-e vele teszteket, rendelkezésre állnak-e konkrét adatok a hatékonyságáról, melyek a fő hatóanyagai és lehet-e tudni arról, honnan származnak. Egy magára valamit adó márka sok hasznos információval szolgál a készítményeiről, összetételükről és a mögöttük álló kutatásokról.

7. Túlápolod a bőröd
Jóból is megárt a sok – nincs ez másképp az arcápolókkal sem. Ha túl sok féle hatóanyaggal bombázod a bőröd, könnyen besokallhat és pattanások, gyulladások jelenhetnek meg rajta, ahelyett hogy szebb lenne. Törekedj az arany középútra!

8. Nem az aktuális igényeidnek megfelelő arcápolót használod
Évek óta ugyanazt a krémet használod, ami mindig is jó volt, ám egyszer csak nem használ? Könnyen lehetséges! Ahogy a szervezeted sincs mindig ugyanolyan állapotban, a bőröd igényei is folyamatosan változnak. Akár egy évszakváltással is megváltozhatnak a bőröd preferenciái, a kor előre haladtával pedig egyre több nedvességet és dúsabb állagokat igényel a bőr. Érdemes figyelni és a bőrápolással lekövetni a bőr változásait.

9. Túl gyakran cserélgeted a krémjeidet
Ahogy arról már szó volt, a kozmetikumok nem egyik napról a másikra fejtik ki a hatásukat. Ahhoz hogy kifejtsék a hatásukat, hónapokra van szükség. Adjunk nekik időt, ne cseréljük le őket túl hamar – kivéve, ha rosszul reagál rájuk a bőrünk, azaz csíp, viszket, kivörösödik vagy kiüt. Ha hasonlót tapasztalun, azonnal mossuk le alaposan a bőrről és hagyjuk a bőrt megnyugodni, mielőtt bármi mást rákennénk.

10. Túltisztítod a bőröd
Erről sajnos nem esik elég szó, pedig gyakori forrása a bőrproblémáknak. A túl erős tisztítók „lekapják” a bőr védelmét szolgáló barrier réteget és a védelem nélkül maradt bőr könnyen irritálttá válhat. A rendszeresen túltisztított bőrön pigmentfoltok, tágult hajszálerek jelenhetnek meg vagy állandósulhat a bőrpír. Válassz kímélő, ph semleges bőrtisztítót, sminklemosáshoz pedig az egyik legjobb megoldás a micellás víz.

10 bőrápolási hiba, tippek, arcápolási hiba, útmutató, arcápolás, rúzs és más

Forrás és további érdekes olvasnivalók: elle.hu

Kapcsolódó bejegyzések