SZÍNVÁLASZTÓ: HIDEG VAGY MELEG SZÍNEK ÁLLNAK JÓL?

Rúzs & Más / 2017-09-28

A színek határozott befolyással bírnak mindennapi közérzetünkre és mások rólunk kialakított képére. Bőrünk, hajunk és szemünk színének összhatása fogadja be, tűri vagy taszítja a különböző színárnyalatokat.

A színek a maguk egzakt valójában nem léteznek – az eltérő fényvisszaverési tulajdonságú felületekről különbözőképpen visszaverődő fényt értelmezi az agyunk színként. A színek voltaképpen a fény különböző megjelenési formái – speciális elektromágneses rezgésükkel (hullámhosszukkal és frekvenciájukkal) jelentős befolyást gyakorolnak ránk.

Jó színválasztásnál üdének vagy egyenesen sugárzónak tűnünk, hozzánk nem illő színekben pedig sápadtnak, fáradtnak nézhetünk ki.
Valójában bármilyen színhez minden szín illik, csak a megfelelő árnyalatot kell megkeresni. Nincs ez másképp a sminkelésnél sem: nem állíthatjuk, hogy a piros, vagy a kék nem áll jól valakinek. Ha sikerül a megfelelő árnyalatot megtalálni, biztosan kifogástalanul áll bármelyik típusnak!

Színválasztó - hideg vagy meleg szín áll jól?
Hidegnek érzékeljük a túlnyomórészt kék tartományba eső színárnyalatokat, amilyen a lila, a szürke, a zöld. A meleg színtartományba eső színekben a vörös árnyalatai dominálnak – ilyen a narancs, a bíbor vagy az okker.
A smink színeinek kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a szem, a haj és mindenek előtt a bőr színét. Mivel nem könnyű meghatározni, melyik színtartomány emeli ki arcunk szépségét egy régi sminkes trükkhöz folyamodhatunk: nagyobb darab ezüst (hideg szín) majd arany (meleg szín) fóliát, kartonlapot vagy textilt helyezzünk az állunkhoz és úgy nézzünk a tükörbe – lehetőleg semleges háttér előtt állva – hogy csak az arcunk és a lap vagy textília látszódjon.
Amelyik szín mellett jobb benyomást tesz sminkeletlen arcunk, az a színhőmérséklet lesz előnyös számunkra!

Annak ellenére, hogy egy adott színt alapvetően hidegnek vagy melegnek tekintünk, más tónusokkal keverve átkerülhet az ellenkező spektrumba. Például: a zöld enyhén vöröses árnyalata meleg tónusú mohazöldet eredményez. Míg a gesztenyebarna szívet-lelket melengető, addig a szürkésbarna hűvösen elegáns.

Mindenkinek van előnytelen kedvenc, vagy előnyös, ám nem kedvelt színe.  Ezek minden esetben valamiféle pozitív vagy negatív hatásra alakulnak ki. Nem kell megerőszakolni az ízlésünket de az előnyös árnyalatokkal időnként érdemes kiegészítő színként vagy más színekkel kombinálva próbálkozni – hátha sikerül megbarátkozni vele.

A színek a bőrt ragyogóvá varázsolják, esetleg fáradttá teszik.  Karcsúsítanak és felvidítanak, vagy előnytelenek és szomorúak. Ezeket a szempontokat figyelembe véve, bátran használjuk őket, hogy még szebbek, megnyerőbbek és sugárzóak legyünk!
Ha a megfelelő színt választjuk, a bókok nem a sminknek, hanem nekünk fognak szólni!

Színválasztó - hideg vagy meleg szín áll jól?

Mentés

SZÍNVÁLASZTÓ: HIDEG VAGY MELEG SZÍNEK ÁLLNAK JÓL?
5 (100%) 1 vote

Kapcsolódó bejegyzések