Nesteák sztíviával

Zsolesz / 2012-05-30

Nulla kalória és édes íz természetesen. Hogyan lehetséges mindez egyszerre? A titok nyitja a sztívia. Mi is ez pontosan? A sztívia egy természetes eredetű édesítő, amely nem tartalmaz kalóriát. A sztívianövény (magyar nevén jázminpakóca) az őszirózsafélék családjába tartozik és Paraguayból származik. A dél-amerikai népek évszázadok óta használják édesítésre. A sztíviából kinyert édesítő kétszázszor édesebb a kristálycukornál. Ennek a természetes eredetű édesítőnek köszönhetően mostantól az új Nestea zöld teák 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaznak. A Nestea a tea jótékony hatását ötvözi az ellenállhatatlanul finom ízzel és frissességgel. Ezentúl a sztíviának köszönhetően a Nestea Zöld Tea Citrus és a Nestea Zöld Tea Eper-aloe vera kevesebb cukortartalommal rendelkezik, mint korábban. A sztívia-kivonatot tartalmazó  Nestea-k a jegesteák új generációját képviselik. A Coca-Cola Magyarország első olyan termékei, amelyek édesítéséhez a sztívianövény leveléből kinyert, természetes eredetű és kalóriamentes édesítőt is használnak. A sztíviás  Nestea azoknak készül, akik frissítőre vágynak és az alacsony kalóriatartalmú élelmiszereket részesítik előnyben. A Nestea termékeket valódi teakivonat felhasználásával és gyümölcslé hozzáadásával gyártják – a legmodernebb technológiával működő aszeptikus, azaz csíramentes körülmények között – így nincs bennük tartósítószer és hozzáadott színezéket sem tartalmaznak. A sztíviával is édesített   Nestea zöld tea Magyarországon áprilistól citrus és eper-aloe vera változatokban kapható.

Sztívia-kisokos:

Hogyan készül?

A sztívia levele az intenzív, természetesen édes íz egyedülálló forrása kalóriamentes formában. Amikor a levelek a legédesebbek, leszüretelik és megszárítják őket. A folyamat ezután hasonló a tea áztatásához: a szárított leveleket vízbe áztatják, hogy kinyerjék belőlük a legfinomabb édesítőt. Ezután leszűrik a folyadékot. A végeredmény egy nagy tisztaságú édesítő, amely más természetes édesítőkkel kombinálva – például cukorral és gyümölcslevekkel – jóízű és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek elkészítéséhez használható.

Milyen formában létezik?

Sztívia: az egész növény és a levelek.

Sztíviakivonat: szárított sztívialevelekből készül, a teához hasonlítható kivonat.

Szteviol glikozid: a sztívianövényből származó édesítő-molekula, minimális tisztasági foka 95% (a JECFA, a FAO és a WHO közös élelmiszerbiztonsági szakértői bizottsága meghatározása alapján).

Rebaudiozid A: a legédesebb szteviol glikozid, Reb A-nak is nevezik.

A   Nestea márkáról

A Nestea tizenkét éve jelent meg Magyarországon és a jegestea kategória piacvezető márkája. A Nestea valódi teakivonatból és gyümölcslé ízesítéssel készülő frissítő ital, amely tartósítószer nélkül, aszeptikus körülmények között kerül a palackokba. A népszerű jegestea termékcsalád olyan minőségi választékot kínál, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számára a legmegfelelőbbet. A fekete tea alapú   Nestea jegesteák citrom, őszibarack, mangó-ananász ízben kaphatók, valamint a téli időszakban rendszeresen elérhető egy téli ízváltozat is. A Nestea zöld teákat citrus és eper-aloe vera ízben forgalmazzák.

Kapcsolódó bejegyzések