Post Image

ITT A KALUMBA GIN A DZSUNGELBEN VADON TERMŐ FŰSZEREKKEL!

Rúzs & Más / 2018-09-20

A Vendéglátóipari Főiskolán kedvenc tananyagom volt, amikor a különféle alkoholos italok készítéséről tanultunk. Természetesen jó diák lévén igyekeztünk a tanultakat magunkévá tenni – nemcsak elméleti szinten! 🙂 A röviditalok közül nekem egyedül a gin jött be, fűszeres-borókás felhangjai és tisztasága miatt. Azután még egy: az Unicum. Történt ugyanis, hogy záróbulinkat a Zwack támogatta és megtanítottak minket szakszerűen Unicumot kóstolni, felfedezni a citrusos jegyeit és a sokrétű fűszerességét.

Ezekkel az előzményekkel kaptam fel a fejem a Kalumbára, amely egy vadonatúj, fűszeres Gin a Zwack-tól – ugye nem kell magyaráznom, miért is akartam azon nyomban megkóstolni?! Az ajánlásnak megfelelően jól behűtöttem az italt és felidéztem italkóstolási ismereteimet – ha egy szóban kellene összefoglalnom az élményt, azt mondanám: lenyűgöző! Szerencsére nem kell egy szóban összefoglalnom, mert a sztori az italkülönlegesség mögött megér egy misét. Pontosabban egy cikket.

Hello Afrika!

Több évnyi termékfejlesztés után mutatta be a Zwack legújabb italkülönlegességét, a Kalumba Madagascar Spiced Gint. A komplex fűszerességet és a citrusos frissességet ötvöző gyógy- és fűszernövény italt tölgyfahordókban, aszalt fügén hónapokon át érlelik. A különleges zamatú, borókapárlattal készült ital a világon elsők közt feljegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta nevét.
A Kalumba összetett fűszerességét és eredeti ízvilágát 17 féle Madagaszkárról és Afrika egyéb vidékeiről származó természetes fűszernövény adja – a terület gazdag gyógy- és fűszernövény kultúráját sok éves kitartó munkával térképezték fel. A Kalumba palackja is szorosan kapcsolódik a területhez: az egyedi üveget Afrika ikonikus állata, a Madagaszkáron őshonos gyűrűsfarkú maki díszíti.

Kalumba Madagascar Spiced Gin, Zwack, rúzs és más, kalumbagyökér

De mi is az a kalumbagyökér?

A világon elsők között számon tartott gyógynövény 1671-ben érkezett Európába egy portugál kereskedő hajóján. Feldarabolt és szárított gyökérgumóit gyógyszerként használták egy sor betegségre, többek közt csípések, marások, sérülések, emésztési zavarok, erőtlenség esetén illetve lázcsillapító, nyugtató- és altatószerként. Őshazájában a helyi likőripar nagy mennyiségben használja. A kalumbagyökér mellett a karakteres ízvilágért felel a citromfű, a kubebabors, a szegfűszeg, a fahéjlevél, a rózsabors, a kurkuma, a csillagánizs, a lime-héj, a szerecsendióvirág, a kardamommag, a szerecsendió, a gyömbér, a vanília, a koriander, a curacaohéj és a borókabogyó is. Zseniális!
A különleges összetevők között több vadon termő fűszert is találunk, amelyek egy részét a dzsungelben kézzel gyűjtik be és válogatják át.

Így készül

Az ital lepárlása kis adagokban történik, a gyártáshoz Európa legmodernebb lepárló berendezését, egy Christian Carl lepárlót használnak a Kecskeméti Zwack Pálinka Manufaktúrában. A Kalumbát ezután tölgyfahordókban, aszalt fügén érlelik, ami így nyeri el végső, igazán karakteres, fűszeres jellegét.
A Kalumba Madagascar Spiced Gin fogyasztását behűtve, magában ajánlják, az élményt a hozzá tartozó, egyedi csiszolt pohár koronázza meg. De azok, akik szívesen innák koktélként is, mindenképpen próbálják ki az alábbi receptek valamelyikét:

• Kalumba Tonic: 4 cl Kalumba, tonic a feltöltéshez, lime, jég
• Kalumba Gyömbér: 4 cl Kalumba, gyömbér a feltöltéshez, friss gyömbér, jég
• Kalumba shooter: 4 cl Kalumba, 2 cl facsart limelé, cukorszirup

ITT A KALUMBA GIN A DZSUNGELBEN VADON TERMŐ FŰSZEREKKEL!
4.1 (82.22%) 9 votes

Kapcsolódó bejegyzések