Post Image

JET LAG TRÜKKÖKKEL SEGÍTHETJÜK AZ ISKOLAKEZDÉST

Rúzs & Más / 2018-08-29

Habár szó sincs távoli tájakra induló utazásról, valójában gyermekünket ugyanúgy megviselheti a nyári szünetben megszokott és az iskolakezdés napirendje közötti időeltolódás, mint amikor eltérő időzónákkal kell megbirkóznia szervezetünknek. A gyermekek testi és lelki egészségének elkötelezett támogatója, a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program tippjeivel segíthetjük az iskolakezdést a felnőtteknél már jól bevált jet lag trükkökkel.

Szervezetünk működése nagyban függ a belső óránktól, ami sötétedéskor jelzi a pihenés idejét, világosban pedig aktiválja testünk működését. Agyunk központi órája azonban csak napi körülbelül egy órás időeltéréssel képes megbirkózni, egy nagyobb, 5-6 órás eltérés viszont már komolyan megzavarja, és biológiai óránk felborul.

Az agy által irányított bioritmus felborulásának leginkább álmosság, koncentrációvesztés, emésztési problémák és alvászavarok lehetnek a tünetei – könnyű tehát belátni, hogy egyik sem olyan, ami jól jönne a suliban. Jó hírünk is van azonban: egyrészt bioritmusunk az új körülményekhez néhány nap alatt hozzászokik, másrészt segíteni is tudjuk ezt az átállást.

sulikezdés, jet lag, K&H, álmos

Nézzük, mivel segíthetjük csemeténket, hogy könnyebben, de legalábbis éberebben kezdjen neki az őszi tanulásnak:

1. „fényterápia”
Mivel a napfény és éjszaka váltakozása erősen befolyásolja bioritmusunkat, azzal segíthetjük leginkább az őszi sulikezdéssel kötelezően együtt járó korai felkelést, ha az előző napokban reggelente felkeléskor erősebb fényt csinálunk gyermekünk környezetében. Ezzel „megtanítjuk” szervezetének a korábbi felkelést, és a következő reggeleken picit korábban fog ébredni.

2. este van, este van…
Mivel a nyári szünetben a gyerekek jellemzően később térnek nyugovóra, ősszel nem csak a korai felkelés, de az esti lefekvés is komoly problémát tud jelenteni. Fontos tehát, hogy a nyári szünet utolsó napjaiban ne csak arra figyeljünk, hogy ne szervezzünk esti programokat, de a természetes napnyugtára rásegítve hamarabb sötétítsük el a gyerekszobát, lakást.

3. evés-ivás
Az iskolakezdés első napjaiban azzal is segíthetjük az új ritmusra átállást, hogy több folyadékot iszik gyermekünk, és könnyen emészthető, kímélő ételeket fogyaszt. Ez ugyanis kevesebb munkát igényel az első napokban biztosan kimerült szervezettől.

4. egy kicsi torna…
Egy kis könnyű reggeli vagy délután testmozgás, biciklizés vagy játszótéri ugrálás segíti a szervezet ellazulását, és ezzel gyorsabb átállást. Így tehát könnyebben fog gyermekünk koncentrálni másnap az órákon.

JET LAG TRÜKKÖKKEL SEGÍTHETJÜK AZ ISKOLAKEZDÉST
4.6 (92.73%) 11 vote[s]

Kapcsolódó bejegyzések