Hummus a stressz ellen

Zsolesz / 2011-06-10

A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink. Napjainkban leginkább Triptofán tartalma teszi aktuálissá: ezt az esszenciális aminosavat, mely többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga, a szervezet nem termeli meg, azt a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga. Tehát amellett, hogy a csicseriborsó fogyasztása egészséges, az ebből készült ételek pedig ízletesek, az általa bevitt aminosav javítja a hangulatot, segíti az álmatlanság leküzdését és könnyebben földolgozhatóvá teszi a mindennapos stresszt. Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém − mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közt szerepel egyedi, kiváló íze, magas rosttartalma valamint alacsony glikémiás indexe, ami miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll. Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmag krém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme lehet, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben.

Kapcsolódó bejegyzések